Тајната на Ербенобили – спагирика
Спагирика е древен процес на подготовка на растителни екстракти – накратко, способноста за производство на растителни мајчини тинктури, т.е. решенија добиени од самото растение, преку природниот процес на истиснување (во космичката стаклена градина и т.н. двоен демијон).
Така, сите функционални супстанции на растението може да се добијат и да се потенцираат без да се оштетат со изложување на стрес предизвикан од машинскa екстракција.
Што е алхемија?
Зборот алхемија доаѓа од арапскиот збор „Ал-Кимија“, што значи „Божја хемија“. Меѓутоа, оваа „хемија“, некогаш позната како спагирика, не е иста со науката што ја знаеме денес. Главната разлика помеѓу денешната спагирика и алхемија е во филозофскиот, духовниот и трансценденталниот карактер на алхемијата.
Која е разликата помеѓу мајчините тинктури Erbenobili (FitoMater) и обичните мајчини тинктури?
Во производството на матичните тинктури Erbenobili (FitoMater), растението не се мацерира во обична вода и обичен алкохол, како што е типично за обичните спагириски тинктури, туку користиме црвено вино и етил алкохол од спагирично црвено вино. За матичните тинктури според Француската фармакопеја, односот на екстракција помеѓу растението и водениот алкохолен раствор е 1:10, што значи дека секој килограм сув лек се мацерира во 9 литри воден алкохолен раствор. Во производството на мајчините тинктури од спагириката на Ербенобили, соодносот на екстракција е 1:5, што значи дека свежото растение се става во контејнери и потоа се прелива со воден алкохолен раствор од црвено вино и етил алкохол од спагирично вино додека растението не е речиси целосно. сооднос од 1: 4 до максимум 1: 5, во зависност од растението).
Зошто спагиричната тинктура се одгледува во космичка стаклена градина, а не со машина за екстракција?
Прво мора да истакнеме дека нашата космичка стаклена градина е опремена со уред за контрола на температурата на воздухот кој овозможува директна контрола на температурата и се активира веднаш штом ќе надмине 37 ° C. Така, одржуваме нормална температура на човечкото тело од околу 36,8 ° C. Овде, стаклените садови од демиџон што содржат свежи растенија и раствор (црвено вино и алкохол се ставаат на речен песок и се изложени на услови на контролирана влажност и температура, сончева светлина и месечината и енергијата на музиката што се шири низ нашата космичка стаклена градина. Во такви услови, создаваме „микрокосмичка циркулација“ во нашите стаклени садови. Само во космичка стаклена градина можеме да обезбедиме блага екстракција без стрес на растението или на кој било начин да ја оштетиме спагиричната тинктура и нејзините состојки, кои се вистински извор за човештвото. Различно е, се разбира, со другите методи на екстракција, кои користат машини и го добиваат билниот екстракт со симулирање на силите на природата за само 24 часа, за разлика од нашиот спагириски процес, кој трае 40 дена.
Зошто го користиме виното за подготовка на мајчините тинктури?
Ербенобили користи црвено вино и етанол првенствено како растворувачи за екстракција. Оваа техника ја подобрува биорасположивоста на растителните комплекси и ја забрзува нивната активност. Покрај неговите екстрактивни својства, виното се користи и поради високата содржина на вода (дождовница и роса (космичка енергија), кои претставуваат околу 80% од сите состојки) и силните концентрации на активни состојки: јаглени хидрати (гликоза и фруктоза), пектин , галакти, флавоноиди, антоцијани, ресвератрол, ароматични есенцијални масла; органски киселини: јаболкова, сукцинска, салицилна и винска; фосфор, калциум, магнезиум, бакар, манган, железо, натриум, витамини А, Б1, Б2, Ц и ПП и 500 елементи во трагови.