
Што е таурин и зошто треба да го внесуваме во организмот во доволни количини?
Таурин е најкористена слободна аминокиселина во мускулите. Во организмот се однесува слично како инсулинот, односно го подобрува метаболизмот на глукозата и aминокиселината. Значајно ја подобрува работата на глутаминот во метаболизмот.
Интензивниот тренинг ја смалува количината на тауринот во организмот, кои само до некаде можат да се произведат, ама при тоа се губи метионин, цистеин и витамин Б-6, па спортската медицина препорачува додатно внесување на таурин.
Тауринот се наоѓа во скелетната мускулатура и во централниот нервен систeм и во многу висока концентрација во мозокот и во срцето. Се смета дека има позитивно влијание врз аксиозноста. Но исто така се смета дека Тауринот, значително може да го промовира здравјето на срцето, помагајќи да се поддржи здраво, стабилно отчукување на срцето. Во медицинска студија, научниците открија дека додатоците на таурин може да помогнат во намалување на нивото на хомоцистеин (прикажана амино киселина за да се зголеми ризикот од срцеви заболувања).
Објавена во експерименталната медицина и биологија во 2009 година, во студијата беа вклучени 22 здрави жени на средна возраст. По четири недели земање на 3 грама таурин во форма на додаток на дневно ниво, учесниците во студијата покажаа значително намалување на нивоата на хомоцистеин.
Добар извор на тауринот се протеините од животинско потекло, но ако внесувате само исхрана од неживотинско потекло, тогаш треба да внесувате таурин преку додатоци за исхрана. Тауринот е неопходен додаток во исхраната за вегетаријанците и воопшто за спортистите и оние кои трошат поголема енергија.
Тауринот можете да го најдете и во еден од производите на Ербенобили – Мултимагнезиум за кој повеќе можете да прочитате или да го нарачате на следниот линк – МУЛТИМАГНЕЗИУМ.