‘Рж – богат извор на минерали и витамини
‘Рж (Secale cereale), е житарка која стана популарна дури неодамна. Oва растение добива голема популарност во денешно време поради високата хранлива вредност.
Познато е дека за прв пат бил одгледуван од луѓето кои живееле во 400 п.н.е. во регионите на Јужна и Југозападна Азија и во денешна Турција. Во Европа, ‘ржот е популарен највеќе во Германија и скандинавските земји. Во овие области често се консумира и се смета за храна на сиромашните со векови.
‘Ржта е подложна на напад од специфична габа наречена ергот. Тие произведуваат токсични алкалоиди. Затоа, практиката за берба на жито нужно вклучува отстранување на лушпата на пулпата на зрната ‘рж и чистење пред следната фаза на обработка. Со оваа практика се губи дел од корисните витамини и минерали, но процесот обезбедува елиминација на потенцијалните токсични состојки.
Нутритивен состав и својства:
- 50 g ‘рж содржи:
- 72% од Упатството за дневен додаток (PMF) на манган,
- 19% од ПМФ триптофан,
- 18% од PMF на фосфор и 15% од магнезиум,
- голема количина на влакна – 33% од PMF.
- 34,6 g јаглени хидрати,
- 7,35 грама протеини и
- 1,25 g маснотии.
- ‘Ржта е добар извор на витамини од Б комплексот: Б1, Б2, Б3, Б5, Б6 и Б9.
- Колку е потемно ржаното брашно, толку е поголема содржината на влакна!
Седум здравствени придобивки од ‘рж
Производите од ‘рж се богати со влакна:
Ржаното брашно од цело зрно е побогато со потребните диетални влакна од пченичното брашно од цело зрно. Влакната ја стимулираат функцијата на цревата и го намалуваат ризикот од запек. Ја зголемуваат вискозноста на прехранбената маса, а со тоа го забавуваат празнењето на желудникот и тенкото црево. Ова го зголемува чувството на ситост, што може да го намали внесот на храна.
‘Ржаното брашно има понизок гликемиски индекс и се препорачува за дијабетес тип 2:
Зголемениот вискозитет на прехранбената маса доведува до одложено варење на скробот содржан во ‘ржаното брашно. Затоа, порастот на гликозата во крвта по конзумирање на ржано брашно е помал во споредба со оној произведен од пченично брашно. Нискиот гликемиски индекс на ржаниот леб придонесува за стабилно ниво на гликоза во крвта и го прави ржаниот леб погодна храна за пациентите со дијабетес тип 2 и го намалува ризикот од неговиот развој.
Во 8-годишното истражување на американската Администрација за храна и лекови, вклучувајќи над 41.000 учесници, било откриено дека потрошувачката на цели зрна и главно ‘рж е поврзана со импресивни 31% намален ризик од развој на дијабетес тип 2.
Го намалува холестеролот
Докажано е дека бета-глуканите, кои се наоѓаат во ржаното брашно, го намалуваат покаченото ниво на ЛДЛ во крвта.
Ја подобрува функцијата на дигестивниот систем
‘Ржта содржи помалку скроб од пченицата и повеќе слободни шеќери, кои доминираат со фруктоолигосахариди. Заедно со влакната имаат стимулирачки ефект врз цревната флора, особено врз бактериите бифидобактерии, т.е. покажуваат пробиотски ефект. Пробиотиците имаат корисен ефект врз рамнотежата на цревата и како резултат на тоа, ја подобруваат функцијата на дигестивниот систем.
Ржта е богата со минерали и витамини
‘Ржаното брашно содржи 30% повеќе железо, двојно повеќе калиум и три пати повеќе натриум од обичниот леб! Ржаниот леб е меѓу најпрепорачливата храна за анемија. Пред се, тоа е ризница на витамини. Надворешниот слој на ендоспермата ‘рж зрна, исто како и пченицата, е богат со минерали и витамини, особено оние од групата Б.
‘Ржта има антиоксидативно дејство
Семето од ‘рж содржи полифеноли, кои имаат антиоксидантно дејство.
Го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести и појава на камења во жолчката
Истражувањата покажаа дека луѓето кои редовно го консумираат овој леб имаат 30% помали шанси да добијат срцеви заболувања и други кардиоваскуларни заболувања во споредба со конзументите на бел леб.
Конзумирањето на храна богата со нерастворливи влакна, штити од жолчни камења. Една студија од 2009 година покажа дека потрошувачката на производи од ‘рж го намалува ризикот од жолчни камења за 13%. Влакната го штитат телото така што се врзуваат со токсините и ги наведуваат надвор од системот, со што се намалува ризикот од колоректален карцином.
Ги контролира симптомите на менопауза
Семето од ‘рж исто така може да ги контролира симптомите на менопауза, како што се топлите бранови. Исто така се бори и го штити вашето тело од рак на дојка. Семките од ‘рж имаат природни естрогени кои помагаат во нормализирање на естрогенската активност. Тоа е задолжително за сите жени кои се борат со проблемите во овој период.
Производство на ‘рж во различни земји
Една од најдобрите придобивки на оваа житарка се нејзините својства за чистење и отпушување на артериите. Со редовно консумирање на оваа житарка успеваме да ги исфрлиме токсините од нашето тело, да ја исчистиме крвта и спречиме таложење на наслаги во вените и артериите.
Накратко, го подобруваме нашето здравје, дури и ги намалуваме шансите за срцеви заболувања и мозочен удар. Според некои студии,’ржта може да ја намали појавата на некои видови на рак.
‘Рж можете да најдете во Дисменовин, кој е додаток за исхрана за ублажување на проблеми во менструалниот циклус.
Дисменовин
Додаток за исхрана заснован на глицерирани екстракти од малина, јасен, хедер, ‘рж и црна рибизла, погоден за ублажување на симптомите предизвикани од менструални проблеми.
Повеќе за ДИСМЕНОВИН може да прочитате на следниот ЛИНК