Црна рибизла – здравствени придобивки, лековити својства и нутритивни вредности
Богата со хранливи материи, разноврсна и преполна со здравствени придобивки, растените или бобинката црна рибизла можеби не е добро позната низ целиот свет, но треба да биде.
Со новите научни тврдење и докази кои покажуваат дека црната рибизла поседува антиоксидантни, антибактериски и антивирусни својства и може да биде корисна за забавување на растот на ракот, зајакнување на имунитетот, па дури и за спречување на болести на очите, оваа кисела бобинка треба да биде задолжително присутна во секој дом.
Не само што можете да уживате во оваа вкусна бобинка, туку може да направи вкусен додаток на речиси се, од печива до блага храна и многу повеќе од тоа. За уште поголема придобивка (доза), можете да користите масло од црна рибизла за да добиете инстант мегадоза од неговите многубројни здравствени придобивки.
Овие мали бобинки имаат високи здравствени придобивки и можат да бидат хранлив додаток на секоја диета.
Што се црни рибизли?
Позната по своето научно име Ribes nigrum, оваа бобинка потекнува од одредени делови од северна и централна Европа, како и во Сибир и напредува на ниските температури кои се наоѓаат во овие региони.
Повеќе од половина век, одгледувањето и увозот на црни рибизли беа забранети во многу делови на Соединетите држави, давајќи му го името „забрането овошје“. Се веруваше дека шири габа што и штети на дрвната индустрија.
Денес, комерцијалниот раст е дозволен, бидејќи погодените дрвја се одгледуваат за да се спротивстават на таквите закани. Растението сега се одгледува и комерцијално и дома заради неговиот изглед и густи бобинки со хранливи материи.
Грмушката од црна рибизла може да произведе до 10 килограми бобинки секоја година. Бобинките имаат благо-горчлив вкус и може да се јадат сирови или да се користат за правење вкусни џемови, желеа и сокови.
Тешко е да се замисли дека во еден толку мал и нежен плод како рибизла се наоѓаат толку многу витамини.
Богати со антоцијани
Длабоко виолетовиот пигмент на црната рибизла се припишува на неговата висока содржина на антоцијани. Антоцијаните се растителни пигменти кои произведуваат црвена, виолетова или сина нијанса во зависност од нивната pH вредност.
Црните рибизли содржат добра разновидност на различни антоцијани, со некои студии кои покажуваат дека содржат до 15 уникатни видови.
Покрај нивната улога како растителен пигмент, антоцијаните поседуваат и многу својства кои го поттикнуваат здравјето. Истражувањата сугерираат дека антоцијаните може да играат улога во здравјето на срцето, а студиите покажаа дека тие можат да ја намалат дебелината, па дури и да го контролираат дијабетесот.
Тие исто така дејствуваат како антиоксиданси, кои се соединенија кои ги неутрализираат штетните слободни радикали за да спречат оштетување на клетките, како и да спречат дополнителна штета поради хронични болести.
Покрај црните рибизли, друга храна богата со антоцијани се и некои други видови на бобинки, модар патлиџан, црвена зелка и грозје. Вклучувањето на добра количина од овие намирници во вашата исхрана може да има трајно влијание врз вашето здравје.
Црна рибизла за женско здравје
Рибизлите помагаат во детоксикацијата на организмот. Нашироко прифатено и познато е дека рибизлата е добра и кај менструалните болки и проблемите во менопаузата. Рибизлите во народната медицина кај племиња на домородците во Америка и ден денес се користат за зголемување на плодноста кај жените.
Влијаат врз здравјето на стомакот, благодарение на антоцијанот и танинот кои делуваат како чистачи на микроорганизмите и го спречуваат развојот на бактериите во уринарниот тракт. Со тоа можноста од настанување на инфекции е значително помала.
Здравствени придобивки од црна рибизла
Поради високите нивоа на антиоксиданси, црните рибизли имаат моќни ефекти во заштитата на вашето тело од оксидативниот стрес на слободните радикали. Овие бобинки имаат високо ниво на линолеинска киселина, но тоа е само почеток на листата на моќни хранливи материи содржани во овие мали темни бобинки. Други хранливи материи кои се наоѓаат во црните рибизли вклучуваат:
- витамин Ц
- манган
- калиум
- магнезиум
- калциум
Флавоноидите кои се наоѓаат во храната богата со антоцијани, како што се црните рибизли, се покажа дека подобруваат речиси се, од срцеви заболувања до здравје на очите, намален ризик од рак на дојка, подобрена функција на имунолошкиот систем и намален ризик од глауком се познати придобивки од флавоноидите, кои ја прават црната рибизла одличен додаток во вашата исхрана.
Кардиоваскуларното здравје е уште една област каде што се добро документирани антиоксидантните својства на храната како што се црните рибизли или брусницата. Придобивките од јадење црни рибизли вклучуваат подобрувања на протокот на крв, намален холестерол, подобро управување со згрутчувањето на крвта, намален крвен притисок, па дури и намален ризик од срцев удар.
Бобинките од растението на црна рибизла не се единствените делови од растението кои се бараат поради нивните здравствени придобивки. Листовите од црна рибизла и маслото од семе од црна рибизла може да се најдат и во додатоците кои се земаат за да помогнат при широк спектар на состојби. Хемикалијата позната како гама-линоленска киселина (GLA) е барана поради нејзините антиинфламаторни придобивки и нејзината способност да го зајакне имунолошкиот систем.
Нутритивни факти
Црните рибизли се храна богата со хранливи материи, што значи дека се нискокалорични, но содржат многу важни хранливи материи. Тие се особено богати со витамин Ц и можат да ги задоволат и надминат вашите дневни потреби со само една порција.
Овие импресивни бобинки се исто така богати со гама-линоленска киселина (GLA), омега-6 масна киселина која има антиинфламаторни ефекти кои го подобруваат здравјето. Како и сите масни киселини, линолеинската киселина се користи како извор на енергија, работи на регулирање на протокот на крв, имунолошката функција, врз воспаление и многу повеќе од тоа.
Според едно истражување на Министерството за земјоделство на САД, една чаша (околу 112 грама) сурова црна рибизла содржи приближно:
- 70,5 калории
- 17,2 грама јаглени хидрати
- 1,6 грама протеин
- 0,5 грама масти
- 203 милиграми витамин Ц (338 проценти ДВ)
- 0,3 милиграми манган (14 проценти ДВ)
- 1,7 милиграми железо (10 проценти ДВ)
- 361 милиграми калиум (10 проценти DV)
- 26,9 милиграми магнезиум (7 проценти ДВ)
- 66,1 милиграми фосфор (7 проценти ДВ)
- 1,1 милиграми витамин Е (6 проценти ДВ)
- 61,6 милиграми калциум (6 проценти ДВ)
- 258 меѓународни единици витамин А (5 проценти ДВ)
- 0,1 милиграм бакар (5 проценти DV)
- 0,1 милиграм тиамин (4 проценти ДВ)
- 0,1 милиграми витамин Б6 (4 проценти ДВ)
- 0,4 милиграми пантотенска киселина (4 проценти ДВ)
Ризици и несакани ефекти
Иако е невообичаено, црната рибизла може да предизвика алергиска реакција кај некои луѓе, особено кај оние кои имаат чувствителност на салицилат, соединение кое природно се јавува кај некои растенија. Ако почувствувате симптоми како осип или оток после јадење црна рибизла, треба веднаш да ја прекинете употребата.
Маслото од семе од црна рибизла, исто така, може да предизвика несакани ефекти кај некои поединци, вклучувајќи гасови, главоболка и дијареа.
Оние кои земаат фенотијазини, вид на антипсихотични лекови, не треба да земаат црна рибизла бидејќи може да го зголеми ризикот од напади.
Дополнително, црната рибизла може да го забави згрутчувањето на крвта. Ако имате нарушување или зголемено крварењето или земате лекови за згрутчување на крвта, како што е Варфарин, треба да се консултирате со вашиот лекар пред да земете црна рибизла.
Исто така, не треба да земате црна рибизла пред операција бидејќи може да го зголеми ризикот од крварење.
Дисменовин
Додаток за исхрана заснован на глицерирани екстракти од малина, јасен, хедер, ‘рж и црна рибизла, погоден за ублажување на симптомите предизвикани од менструални проблеми.
Повеќе за ДИСМЕНОВИН може да прочитате на следниот ЛИНК