
Додатоци за исхрана по метод на: спагирика, алхемија, мајчини тинктури …
Ако сте го прочитале нашето мото, тогаш многу работи ќе ви бидат појасни: Ербенобили е совршена комбинација на модерната наука и најстарата традиција на билки – Спагирика! Во продолжение ќе се обидеме да ви објасниме што е спагирика, алхемија и сл.
Што е спагирика?
Алхемија и Спагирика се тесно поврзани. Спагириката е древен процес на подготовка на растителни екстракти: накратко, способноста за производство на растителни мајчини тинктури, т.е. решенија добиени од самото растение, преку природниот процес на истиснување (во космичката стаклена градина и т.н. двоен демијон). Така, сите функционални супстанции на растението може да се добијат и да се потенцираат без да се оштетат со изложување на стрес предизвикан од машинскa екстракција.
Што е алхемија?
Зборот алхемија доаѓа од арапскиот збор „Ал-Кимија“, што значи „Божја хемија“. Меѓутоа, оваа „хемија“, некогаш позната како спагирика, не е иста со науката што ја знаеме денес. Главната разлика помеѓу денешниот спагирик и алхемија е во филозофскиот, духовниот и трансценденталниот карактер на алхемијата.
Која е разликата помеѓу мајчините тинктури Erbenobili (FitoMater) и обичните мајчини тинктури?
Во производството на матичните тинктури Erbenobili (FitoMater), растението не се мацерира во обична вода и обичен алкохол, како што е типично за обичните спагириски тинктури, туку користиме црвено вино и етил алкохол од спагирично црвено вино. За матичните тинктури според Француската фармакопеја, односот на екстракција помеѓу растението и водениот алкохолен раствор е 1:10, што значи дека секој килограм сув лек се мацерира во 9 литри воден алкохолен раствор.
Во производството на мајчините тинктури од спагириката на Ербенобили, соодносот на екстракција е 1:5, што значи дека свежото растение се става во контејнери и потоа се прелива со воден алкохолен раствор од црвено вино и етил алкохол од спагирично вино додека растението не е речиси целосно. сооднос од 1: 4 до максимум 1: 5, во зависност од растението).
Зошто спагиричната тинктура се одгледува во космичка стаклена градина, а не со машина за екстракција?
Прво мора да истакнеме дека нашата космичка стаклена градина е опремена со уред за контрола на температурата на воздухот кој овозможува директна контрола на температурата и се активира веднаш штом ќе надмине 37 ° C. Така, одржуваме нормална температура на човечкото тело од околу 36,8 ° C. Овде, стаклените садови од демиџон што содржат свежи растенија и раствор (црвено вино и алкохол се ставаат на речен песок и се изложени на услови на контролирана влажност и температура, сончева светлина и месечината и енергијата на музиката што се шири низ нашата космичка стаклена градина.
Во такви услови, создаваме „микрокосмичка циркулација“ во нашите стаклени садови. Само во космичка стаклена градина можеме да обезбедиме блага екстракција без стрес на растението или на кој било начин да ја оштетиме спагиричната тинктура и нејзините состојки, кои се вистински извор за човештвото. Различно е, се разбира, со другите методи на екстракција, кои користат машини и го добиваат билниот екстракт со симулирање на силите на природата за само 24 часа, за разлика од нашиот спагириски процес, кој трае 40 дена.
Зошто го користиме виното за подготовка на мајчините тинктури?
Ербенобили користи црвено вино и етанол првенствено како растворувачи за екстракција. Оваа техника ја подобрува биорасположивоста на растителните комплекси и ја забрзува нивната активност.
Покрај неговите екстрактивни својства, виното се користи и поради високата содржина на вода (дождовница и роса (космичка енергија), кои претставуваат околу 80% од сите состојки) и силните концентрации на активни состојки: јаглени хидрати (гликоза и фруктоза), пектин , галакти, флавоноиди, антоцијани, ресвератрол, ароматични есенцијални масла; органски киселини: јаболкова, сукцинска, салицилна и винска; фосфор, калциум, магнезиум, бакар, манган, железо, натриум, витамини А, Б1, Б2, Ц и ПП и 500 елементи во трагови.
Што значи поимот додаток за исхраната?
Додатоците во исхраната се храна која ја надополнува нормалната исхрана, бидејќи тие се концентриран извор на самостојни или комбинирани хранливи материи, како што се витамини и минерали, или други супстанции со нутритивен или физиолошки ефект, особено, но не ограничувајќи се на: амино киселини, есенцијални масни киселини, влакна и растителни екстракти.
Дали можете да земате додатоци без консултација со вашиот лекар?
Додатоците во исхраната се, по дефиниција, „храна“. Бидејќи се храна, а не лекови, може да се консумираат без консултација со лекар. Сепак, препорачливо е секогаш да се консултирате со лекар или билкар пред да го користите, бидејќи и покрај тоа што се работи за природни производи, постојат одредени контраиндикации или можност за нарушување на дејството на други лекови кои инаку ги земате.
Дали сите компании можат да произведуваат додатоци во исхраната?
Националните претпријатија кои се вклучени во производството и пакувањето на прехранбени производи за одредени нутритивни намени и додатоци на храна мора да се усогласат со Директивата 89/398 / EEC во врска со прехранбените производи наменети за одредена нутритивна употреба одобрена од Министерството за здравство.
Дозволата за производство и/или пакување е издадена „по потврдување дека санитарните услови и техничките услови пропишани со Д.П.Р. 26 март 1980 година, бр. 327, како што е изменето, а во однос на достапноста на соодветна лабораторија за испитување на производите“ (член 10 од Законодавната уредба 111/92). Верификацијата ја врши Министерството за здравство во соработка со Националниот институт за здравство, со помош на мониторинг група која вклучува и претставници на локалните здравствени власти одговорни за оваа област.
Каков ефект имаат сонцето и месечината врз производите од спагирика?
Се покажа дека сонцето и месечината ја зголемуваат енергијата на растенијата. Неутрините и фотоните се присутни во сончевото зрачење (позитивно) и лунарното зрачење (негативно): неутрините делуваат на солите во растворот и се одговорни за промена на атомската структура, додека фотоните некои ги сметаат за универзална меморија или космички носители на меморија. страна на космосот на другата страна. Преку процесот на циркулација во стаклени садови, фотоните на тој начин стануваат носители на космичката енергија апсорбирана од растенијата.
Дали има разлика помеѓу додатоците од спагирика на Ербенобили и обичните хербални суплементи?
Се разбира, разликата е значителна. Лабораториите како нашата се лиценцирани да произведуваат и пакуваат: прехранбени производи за посебни нутритивни цели; храна со додадени витамини и минерали, во согласност со Регулативата (ЕЗ) 1925/2006; додатоци во исхраната.
Лабораториите со лиценца за производство на додатоци во исхраната со исклучиво растителни состојки можат да користат само растенија и екстракти од растителни активни состојки во нив. Покрај производството на додатоци во исхраната само од растителни состојки, лабораториите како што е лабораторијата на Ербенобили, исто така, можат да користат витамини и минерали во своите производи за да ја надополнат растителната енергија со активни состојки.
Што значи тотален квалитет?
Спагиричниот производ е страст во која производителот ги насочува сите свои ресурси во желбата да постигне севкупен квалитет. Севкупниот квалитет значи квалитет во однос на физичките, алхемиските и сензорните карактеристики на производот.
Целта е да се прошири новиот концепт на „благородни растителни елементи“, кој исто така е одраз на извонредноста и највредната вредност на Ербенобилите (Ербенобили = благородни растенија). Вкупниот квалитет значи наоѓање на најдоброто (суровини, почит кон природата, растенијата) за да се произведе производ со целосна почит кон потрошувачот и човекот. Сето тоа е возножно само со спагирика и алхемија.