
Гоџи бобинки: Суперхрана со моќни придобивки
Гоџи бобинки се познати по нивната живописна нијанса и уникатен, кисел вкус, тие имаат витамини, минерали и содржина на антиоксиданси кои можат да ја промовираат функцијата на имунолошкиот систем и здравјето на очите.
Гоџи бобинките се ситно црвено овошје преполно со антиоксиданси и моќни лековити својства. Не само што се одлични за додавање на боја во вашата чинија, туку се и вкусни. Овие бобинки често се продаваат во прав или сушени, плус, тие се додаваат во многу додатоци и мешавини во сокови.
Гоџи бобинки (Lycium barbarum) се нарекуваат и волчји бобинки од Азија.
Познати по нивниот сладок, малку кисел вкус и живописната црвена нијанса, тие се користат во традиционалната медицина илјадници години. Всушност, се вели дека ги забавуваат знаците на стареење, го одржуваат здравјето на очите и ги зајакнуваат црниот дроб, бубрезите и белите дробови.
Благодарение на нивната растечка популарност, гоџи бобинки исто така често се вклучени во додатоците и мешавините на суплементи заедно со други овошја, билки и екстракти. Дополнително, овие бобинки често се наоѓаат во сушени или прашкасти форми и се додаваат во различни рецепти.
Потенцијални здравствени придобивки
Гоџи бобинките се поврзани со неколку потенцијални здравствени придобивки.
Високо хранливи
Тие се одличен извор на хранливи материи, вклучувајќи витамини и минерали. Само 5 супени лажици (28 грама) пакување сушени гоџи бобинки содржат:
- Калории: 98
- Протеини: 4 грама
- Масти: 0,1 грама
- Јаглехидрати: 21,6 грама
- Влакна: 3,6 грама
- Шеќер: 21,8 грама
- Железо: 11% од дневната вредност (DV)
- Витамин А: 250% од ДВ
- Витамин Ц: 15% од ДВ
Како што можете да се види, дури и мала порција од ова овошје е полна со влакна, железо и витамини А и Ц.
Железото е суштински минерал вклучен во транспортот на кислород и производството на здрави црвени крвни зрнца. Во меѓувреме, витамините А и Ц играат клучна улога во имунолошката функција и делуваат како антиоксиданси во вашето тело. Антиоксидансите се соединенија кои помагаат во неутрализирање на штетните молекули наречени слободни радикали, спречувајќи го оштетувањето на клетките.
Всушност, една студија со епрувета покажа дека третирањето на клетките со екстракт од гоџи бобинки значително ги зголемува нивоата на антиоксиданси и намалува неколку маркери на оксидативен стрес. Истражувањата сугерираат дека зголемувањето на внесот на антиоксиданси го намалува воспалението и штити од хронични состојби како рак, срцеви заболувања и дијабетес.

Нутритивна вредност и биоактивни соединенија на гоџи бобинки
Специфичните бои, од жолта и црвена (L. barbarum) до црна (L. ruthenicum), како и комбинираниот сладок, лут и кисел вкус, ги прават гоџи бобинките многу привлечни за потрошувачите. Урамнотежената содржина на шеќери (фруктоза, гликоза и сахароза), органски киселини и специфични секундарни метаболити е одговорна за прифатливите сензорни карактеристики на суровите и сушените гоџи бобинки, како и за освежувачкиот карактер на различните прехранбени производи збогатени со нив.
Во нутриционистички термин, гоџи бобинки претставуваат извор на диетални влакна, витамин Ц и некои минерали, вклучувајќи калиум, бакар, манган, железо и цинк. Покрај тоа, микроелементите од плодовите на L. barbarum имаат висока биопристапност. Примарните масни киселини на гоџи бобинките се линолеинска киселина, проследена со олеинска, палмитинска и стеаринска киселина (околу 95% од вкупните масни киселини). Најзастапени амино киселини во гоџи бобинките се пролин и серин, додека есенцијалните амино киселини претставуваат до 30% од вкупните слободни амино киселини. Покрај тоа, гоџи бобинките ги карактеризираат непротеинските амино киселини, како што се γ-аминобутерна киселина, хидроксипролин и цитрулин, со специфични метаболички функции.
Може да ја поддржи имунолошката функција
Гоџи бобинките долго време се користат во традиционалната медицина за заштит од болести и инфекции и природно да се зајакне имунитетот. Според 30-дневното истражување на 60 постари возрасни лица, пиењето (120 мл) сок од гоџи бобинки дневно ги зголемило нивоата на имунолошките клетки и ги подобрило општите чувства на благосостојба. Во 3-месечна студија на 150 постари возрасни особи, додатоците на гоџи бери ја подобрија имунолошката функција како одговор на вакцината против грип.
Може да го промовира здравјето на очите
Ветувачките истражувања сугерираат дека гоџи бобинки може да го подобрат здравјето на очите и да штитат од нарушувања како макуларна дегенерација, прогресивна состојба на очите што може да доведе до губење на видот. Едно 90-дневно истражување спроведено врз 150 постари возрасни лица покажа дека дополнувањето со гоџи бобинки го зголемува нивото на антиоксиданси во крвта, спречува хипопигментација на макулата (централното подрачје на мрежницата) и помага да се омекнат наслагите на масни протеини под мрежницата.
Слично на тоа, една студија на 114 луѓе со рана макуларна дегенерација покажа дека дневните додатоци на гоџи бери ја подобруваат густината на макуларниот пигмент, што може да заштити од прогресијата на макуларната дегенерација. Гоџи бобинки се исто така преполни со антиоксиданси како зеаксантин, кои помагаат да се заштитат вашите леќи и мрежницата од оштетување.
Заштитува од рак
Високите нивоа на антиоксиданси, вклучувајќи витамин Ц, зеаксантин и каротеноиди, се одговорни за борбата против клетките на ракот. Антиоксидансите го забавуваат растот на туморот, го намалуваат воспалението и помагаат да се отстранат штетните материи од телото.
Спречува оштетување на црниот дроб
Гоџи бобинките се користат за лекување на болести на црниот дроб во традиционалната кинеска медицина. Истражувањето покажува дека гоџи бобинки можат да помогнат во управувањето со здравјето на црниот дроб и спречување на прогресијата на заболувањето на масни црниот дроб предизвикано од алкохол. Истражувањето на човечките клетки на рак на црниот дроб, исто така, откри дека гоџи бобинката може да го инхибира растот на туморот.

Зголемувањето на научните докази за ефектите на гоџи бобинки за унапредување на здравјето го зголеми интересот за можна примена на гоџи бобинки или нивни екстракти како суровини или функционални адитиви во различни прехранбени производи.
Неколку важни заклучоци во врска со валоризацијата на гоџи бобинките во функционалната прехранбена индустрија може да се извлечат од претходните истражувачки студии:
- Гоџи бобинките се чувствителни и лесно подложни на расипување, што бара ново истражување по бербата и складирањето за да се продолжи стабилноста на свежите гоџи бобинки;
- Сувите гоџи бобинки може да се најдат најчесто на пазарот, но во иднина повеќе внимание треба да се насочи кон примена на современи технологии за сушење со соодветни предтретмани за производство на сушени гоџи бобинки со подобра хранлива вредност и сензорни својства;
- Производите од гоџи бери или производите збогатени со гоџи бери имаат подобрени хранливи, функционални и сетилни својства; Сензорните и текстурните својства генерално зависат од уделот на гоџи бобинки додаден во финалните производи;
- Потрошувачката на високо концентрирани производи од гоџи, како што е сокот, потенцијално може да има негативен ефект и да бара дополнителни истражувања во иднина;
- Во иднина треба да се истражуваат нови модели на микро- и нанокапсулација, за да се заштитат чувствителните соединенија од гоџи бобинки за време на обработката и да се обезбеди нивна подобра апсорпција за време на варењето;
- Понатамошните истражувања треба да го испитаат и ефектот на матрицата на храната врз фенолниот профил и функционалните својства на инкорпорираните гоџи бобинки;
- При преработката на гоџи бобинките се формираат значителни количини од нивните нуспроизводи. Така, во иднина треба да се посвети внимание на валоризацијата на нуспроизводите од гоџи и нивната примена во прехранбената индустрија
И за крај, што ги прави гоџи бобинките толку добри?
Гоџи бобинките често се нарекуваат суперхрана бидејќи содржат хемиски соединенија наречени фитохемикалии кои ги произведуваат растенијата. Фитохемикалиите во гоџи бобинките вклучуваат полисахариди, бета-каротин и зеаксантин.
Полисахаридите се примарна карактеристика на гоџи бери. Овие се суштински извор на диетални влакна. Бета-каротенот е одговорен за портокалово-црвениот пигмент во гоџи бобинките. Бета-каротенот е од витално значење за здравјето на очите, здравјето на коските, здравјето на кожата и развојот на клетките. Количината на бета-каротен во гоџи бобинките е меѓу највисоките од сите јастиви растенија.
Зеаксантинот игра клучна улога во поддршката на имунолошкиот систем. Многу истражувачи веруваат дека зеаксантинот може да спречи макуларна дегенерација, прогресивно оштетување на видот што се јавува кога централниот дел на мрежницата или макулата се влошува.
Гоџи бобинки има во еден од најпознатите производи на Ербенобили, ДРЕНВИН.
Дренвин
Дренвин е додаток на храна заснован на растителни екстракти од ортосифон, глуварче, зелен чај, магарешки трн и други природни билки, кои се корисни за фаворизирање на исцедување на телесни течности кои се вишок во организмот, како и корисни за поддршка на физиолошките функции на прочистување на организмот.
