Глуварче

Глуварче – Лек за многу болести

Глуварче (Taraxacum) спаѓа во родот билки од фамилијата Asteraceae. Уште во минатото, древните народи откриле дека глуварчето има лековити својства, а дека сокот исцеден од младото глуварче го подобрува нарушеното здравје.

Латинскиот назив на глуварчето е Taraxacum officinale, што во превод значи „дива салата“, бидејќи неговите листови се ценети во исхраната.

Глуварчето е познато по својата лековитост, но и како здрава храна. Содржи високи концентрации на витамини (А, Б, Ц), минерали (особено со калиум, натриум и магнезиум) и органски киселини. Пролетната салата од глуварче се прави од сосема млади листови, кои се берат пред цветањето на билката и надвор од населените места. Во народната медицина глуварчето се применувало за јакнење на организмот и за пролетно чистење на крвта. Од него може да се направи чај, сируп или вино.

Лековити својства на глуварче

Во современата медицина глуварчето има големо значење како средство што помага во нормализацијата на размената на материите во организмот. Со тоа, глуварчето дејствува благотворно при некои заболувања, како на пример при атеросклероза, гихт, ревматизам, кожен исип, фурункулоза (гнојни чиреви на кожата) и дебелина.

Коренот од глуварчето има доста комплексен хемиски состав содржи: јагленохидрати, минерали (калиум,натриум,магнезиум),витамини (А,Б,Ц).

  • Го прочистува и зајакнува организмот
  • Лечи: бронхитис, воспаление на дишните патишта, настинки…
  • Ги чисти крвните садови
  • Се карактеризира со неверојатна моќ за чистење на токсините во организмот
  • Лечи: чиреви, егземи,кожни болести
  • Превентивно делува кај болни и укочени зглобови
  • Има силно антиоксидативно својство, при што успешно го намалува оштетувањето на клетките (се употребува и за третман на канцер)

11 здравствени придобивки

1. Обезбедување на антиоксиданси

Антиоксидансите работат на неутрализирање на штетните ефекти на слободните радикали. Човечкото тело произведува слободни радикали природно, но тие предизвикуваат штета со забрзување на стареењето или прогресија на одредени болести.

Глуварчињата содржат бета-каротин, кој е антиоксиданс кој помага да се заштитат клетките од оштетување. Истражувањата покажуваат дека каротеноидите како што е бета-каротинот играат витална улога во намалувањето на оштетувањето на клетките.

Цветот на глуварчето е исто така полн со флавоноиди, полифеноли и други видови на антиоксиданси.

2. Намалување на холестеролот

Глуварчињата содржат биоактивни соединенија кои можат да помогнат во намалувањето на холестеролот кај една личност.

Спроведеното истражување, покажа дека глуварчето може да помогне во намалувањето на липидите во крвта. Ова истражување вклучува липиди, вклучувајќи холестерол и триглицериди.

3. Регулирање на шеќерот во крвта

Постојат некои докази кои сугерираат дека глуварчињата содржат соединенија кои можат да помогнат во регулирањето на шеќерот во крвта.

Во 2016 година, некои истражувачи приложија доверлив извор дека антихипергликемичните, антиоксидативните и антиинфламаторните својства на глуварчето може да помогнат во лекувањето на дијабетес тип 2.

4. Намалување на воспалението

Некои студии покажуваат дека екстрактите и соединенијата од глуварче може да помогнат во намалување на воспалението во телото.

Истражувачите открија дека хемикалиите присутни во глуварчињата имаат одредени позитивни ефекти врз намалувањето на воспалителните реакции.

5. Намалување на крвниот притисок

Има малку истражувања за поддршка на употребата на глуварче за намалување на крвниот притисок.

Сепак, листовите од глуварче се добар извор на калиум. Постојат клинички докази кои покажуваат дека калиумот може да помогне во намалувањето на крвниот притисок.

На пример, мета-анализата од 15 случајни контролирани испитувања покажа дека луѓето кои земаат дневен додаток на калиум забележале значително намалување на нивниот крвен притисок. Намалувањето на крвниот притисок било поголемо кај луѓето со претходно постоечки висок крвен притисок.

6. Помош при смалување на килограми

Некои истражувачи сугерираат дека глуварчето може да им помогне на луѓето да ги постигнат своите цели за губење на тежината.

Истражувачите веруваат дека соединенијата пронајдени во растението глуварче може да промовираат подобрен метаболизам на јагленихидрати и намалена апсорпција на масти.

7. Намалување на ризикот од рак

Некои ограничени, но позитивни истражувања покажаа дека глуварчето може да помогне да се намали растот на одредени видови на рак.

Досега, студиите го разгледуваа влијанието на глуварчето врз растот на ракот во епруветите и открија дека може да помогне во забавувањето на растот на одредени видови на рак.

Една студија која го испитува растот на ракот во епрувета утврди дека екстрактот од глуварче може да помогне да се намали растот на ракот на црниот дроб. Други истражувања покажаа слични придобивки за ракот на дебелото црево, ракот на дојката, ракот на панкреасот и ракот на простата.

8. Зајакнување на имунолошкиот систем

Постојат се повеќе докази кои сугерираат дека глуварчињата можат да помогнат во зајакнувањето на имунолошкиот систем.

Истражувачите откриле дека глуварчињата покажуваат и антивирусни и антибактериски својства. На пример, една студија од 2014 година откри дека глуварчињата помагаат да се ограничи растот на хепатитис Б и кај човечките и кај животинските клетки во епруветите.

9. Поддршка на дигестивниот систем

Некои луѓе го користат глуварчето како традиционален лек за запек и други проблеми со варењето. Студија врз глодари, која го истражуваше ефектот на глуварчињата врз варењето, откри дека одредени хемиски соединенија присутни во глуварчињата го подобруваат празнењето на желудникот.

Студијата забележа намалување на отпорноста на храната која се движи кон тенкото црево на глодарите.

10. Одржување на кожата здрава

Некои истражувања покажуваат дека глуварчето може да помогне да се заштити кожата од оштетување на сонцето.

Ултравиолетовата (УВ) светлина предизвикува значително оштетување на кожата и придонесува за стареење на кожата. Студија од 2015 година на клетките на кожата во епрувета покажа дека глуварчето може да го намали влијанието на еден вид штетна УВ светлина.

Заштитата на кожата од УВ оштетување може да помогне да се заштити кожата од предвремено стареење.

11. Промовирање на здравјето на црниот дроб

Истражувањата покажуваат дека глуварчето може да помогне во спречување и лекување на некои заболувања на црниот дроб. Ова вклучува повреда на црниот дроб предизвикана од ацетаминофен (AILI), безалкохолна масна болест на црниот дроб (NAFLD) и оштетување на црниот дроб поврзани со алкохол.

Глуварчето е билка со различни лековити својства, сите делови на билката се корисни. Во форма на чај, капсули или тинктури, може да биде вклучено во рутината за здрава и балансирана исхрана, но како и со секој природен додаток, е важно консултирање со доктор.

Дренвин

Дренвин е додаток на храна заснован на растителни екстракти од ортосифон, глуварче, зелен чај, магарешки трн и други природни билки, кои се корисни за фаворизирање на исцедување на телесни течности кои се вишок во организмот, како и корисни за поддршка на физиолошките функции на прочистување на организмот.

Повеќе за ДРЕНВИН може да прочитате на следниот ЛИНК

Дренвин

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *