Спагирика

Процес на спагирик

Спагирик е најстарата традиција на билки во светот, а денес во комбинација со модерната наука спагиричните производи се вистински дар од природата за нашето здравје. Во продолжение ќе го објасниме целиот процес на спагирик.

  • Циркулација во спагирична стаклена градина
  • Спарагично црвено вино
  • Подготовка на спагирична тинктура
  • Подготовка на спагирична тинктура од пупки на растенија

Циркулација во спагиричната стаклена градина

Центарот на Ербенобили е космичката стаклена пирамидална градина, која се смета за вистински колектор на енергија, што инаку ги потенцира вообичаените активни супстанции во растенијата.

Плодот на спагиричната традиција – нашата космичка стаклена пирамидална градина – ја претставува основата на нашиот свет и пресвртница во потрагата по целосниот квалитет.

Тука, растенијата почнуваат да ни ги „донираат“ своите активни состојки преку процес на мацерација (Мацерација е многу сложен технолошки процес при производство на црвено вино) кој трае околу 40 дена.

Терминот „подарок“ е секако соодветен, бидејќи фабриката не подлежи на екстракција предизвикана од машини за екстракција, туку ги ослободува активните состојки на растенијата во спагиричен процес сосема бавно, благодарение на енергијата и моќта на сонцето и месечината, кои создаваат оптимални услови за „природна“ екстракција. За таа цел, ние исто така ја додадаваме нашата фреквенција на љубов со 528 ДНК музика, така што нашите растенија можат да црпат позитивна енергија во текот на денот и да ја пренесат на нашите тинктури од билки.

Спагирик

Космичката пирамидална стаклена градина е опремена со систем за контрола на температурата. Ова овозможува директна контрола на температурата и се активира штом ќе надмине 37°C, одржувајќи температура од околу 36,8 – 37°C, како што е типично за нормална телесна температура. Ние ги користиме нашите стаклени садови „демиџон“, кои содржат свежи растенија и раствор (црвено вино и спарагичен алкохол) и кои мируваат на речен песок во услови на контролирана температура и влажност, светлина (сонце и месечина) и фреквенции со музика 528 ДНК – 24 часа дневно. Под споменатите услови, температурата се создава во нашите стаклени садови.

Само во стаклена градина со космичка пирамида можеме да обезбедиме бавно вадење, без стрес и без оштетување на спагирска тинктура и нејзините состојки, кои претставуваат вистински извор или еликсир за човештвото.

Нашиот метод е толку различен од другите методи за екстракција, каде се користат машини за екстракција и многу повисоки температури, кои со симулирање на природните сили овозможуваат подготовка на тинктури за само 24 часа … Ние сме свесни дека човештвото не може да ја имитира мајката природа, туку само таа самата може ни обезбеди природно чиста и деликатна екстракција за да ги ослободи сите нејзини активни животни принципи. Сепак, потребни се 40 дена за да се исполнат сите закони на природата.

Така добиениот спагирски еликсир ги нагласува традиционалните доблести на природата. Спагирскиот препарат ќе ја „обои“ душата на оној на кого му е потребен со својот мирис, вкус, биохемиски компоненти на сол, елементи во трагови, активни состојки и боја. Само под овие услови тинктурата може да се смета за спагирична.

Процес на спаригика – Спагирично црвено вино

Употребата на вино за терапевтски цели ги има своите корени од античко време и многу научни студии ги докажуваат многуте корисни ефекти на виното врз нашето тело.

Ербенобили користи црвено вино како растворувач за екстракција заедно со етил алкохол во виното.

Оваа техника ја подобрува биорасположивоста на растителните комплекси и ја промовира нивната максимална активност. Без оглед на аспектите поврзани со спагиричната техника, постојат и научни објаснувања за употребата на одредени растворувачи, како што се виното и етанолот, кои се прочистуваат во процесот на дестилација и добиваат поголем капацитет за екстракција.

Покрај екстрактните својства, црвеното вино се користи и поради високата содржина на активни состојки: сахариди (гликоза и фруктоза) и пектин, ароматични етерични масла; органски киселини: јаболкова, сукцинска, салицилна и винска; фосфор, калциум, магнезиум, бакар, манган, железо, натриум, витамини А, Б1, Б2, Ц и ПП.

Лушпите од грозје содржат флавоноиди, антоцијани, ресвератроли, танини и вински камен. Семиња, т.с. семки од грозје, содржат 8% масло (со 70% линолеинска киселина), 54% целулоза, 31% вода (космичка дождовница), како и скроб, танин и минерални соли. Маслото добиено со ладно притискање на семето, исто така, содржи линолеински киселини, есенцијални полинезаситени масни киселини.

Од самата анализа на високата содржина на активни состојки, јасно е дека овој пијалок има терапевтски својства.

Фази на подготовка за спагирични тинктури од матичното растение

  • МАЦЕРАЦИЈА И ДЕКАНТАЦИЈА (Декантација е постапка за одделување на материи кои се нерастворливи во вода и кои се изградени од покрупни честички)

По додавањето на спаригичните етил алкохол и црвено вино во вистинските пропорции на свежото растение, тој е подготвен за 28 дена мацерација во стаклен сад (демиџон) во внатрешноста на стаклена градина на космичката пирамида. Со ова започнува т.н “Микрокосмичка екстракција”. Ова подразбира добивање активни состојки од растението под специфични услови на температура, влажност и светлина (сонце и месечина), на кои ја додаваме енергијата на музиката. Само на овој начин можеме да осигураме дека активните состојки во нашите растенија не се изменети или уништени.

  • КОМПРЕСИЈА

По првата фаза на мацерација и декантација во нашата космичка стаклена градина, која трае 28 дена, остатоците од растението се отстрануваат од растворот и се предаваат на првата фаза на компресија, каде што ги кршиме растителните влакна и ослободуваме функционални елементи.

  • КАЛЦИНАЦИЈА

Во овој момент, остатоците од компресираните растенија се ставаат во печка за огревање на воздух на 850°C за да се добие пепел, кој се уште е богат со мали концентрации на активни состојки, функционални елементи и минерални соли. Овој пепел претставува „СПОМЕН НА РАСТЕНИЕТО“. Преку спагиричен процес, пепелот се кристализира за да се добијат соли од растенија.

  • ЦИРКУЛАЦИЈА

Вака добиените соли се додаваат и се раствораат во растворот за мацерација. Се става друг сад со иста големина свртен надолу врз стаклен сад, така што вратовите на садовите убаво се вклопуваат еден врз друг. Ние ги запечатуваме со лента хартија натопена во мешавина од брашно, вода, протеини и вар, стар начин наречен „скитници на мудроста“. Таков двоен сад се остава во стаклена градина 12 дена за повторно да започне „микрокосмичката екстрактивна циркулација“ со енергија на музиката. Ова го задржува и најмалиот дел од овие активни состојки, кои секако би се изгубиле со кој било друг метод на екстракција. По завршувањето, печатот пука, што значи дека спарагичната тинктура е подготвена.

Денес, постојат компании кои користат уреди за екстракција за да го завршат целиот циклус на екстракција за неколку часа или денови. Покрај тоа, тие користат растворувачи со кои можат брзо да ги извлечат активните состојки од растението. Други тврдат дека имаат апарати за екстракција со спагир со имитирање на циклусот на природата. Но, сите знаеме дека човекот не може да ја имитира природата, бидејќи само природата може да понуди сончева и лунарна енергија, која им дава благородна енергија на растенијата и животот.

Фази на подготовка за спагирични тинктури од пупки од растенија

При подготовка на мацерати од пупки од растенија, Ербенобили, покрај тоа што ја следи француската фармакопеја, која ги командува различните чекори на производствениот процес, ги зема предвид и древните спагирични техники на мацерација и екстракција.

Индивидуалните фази на производство може да се сумираат на следниов начин:

  • СОБИРАЊЕ, ЧИСТЕЊЕ И РАСПАРЧУВАЊЕ НА МЛАДИТЕ ЕМБРИОНСКИ ТКИВА

Првата фаза од процесот вклучува собирање пупки и корења од исклучиво контролирано производство и растенија собрани во природата, далеку од извори на загадување. Оваа прва фаза е од суштинско значење бидејќи обезбедува целосно отсуство на загадувачи како што се пестициди и тешки метали кои би можеле да се акумулираат главно на недиференцирани делови од растенијата. Потоа преминуваме на распарчување, што овозможува раскинување на растителните влакна, што го забрзува вадењето на активните состојки за понатамошна мацерација.

  • МАЦЕРАЦИЈА

Процесот на мацерација е основната фаза на подготовка на тинктури од растителни пупки. Започнува со првата мацерација со вински етанол и спарагично црвено вино во стаклен сад „демиџон“, кој трае 28 дена. Ова овозможува целосна екстракција на активните состојки или т.н „Микрокосмичка екстракција“.

За време на периодот на мацерација, го оставаме садот во нашата космичка стаклена градина, каде што соодветната светлина, температура и музика му обезбедуваат витална енергија. На растворот добиен со мацерација, додаваме мешавина од вода и растителен глицерин во еднакви делови. Овој процес ја одделува спагиричната тинктура од пупките на растенијата од сите други мацерати. Сокот од грозје ја збогатува подготовката со:

  • полифеноли,
  • антоцијани,
  • OPC (олигомерни проантоцијанидини)
  • транс-ресвератроли

Овие фактори се комбинираат со други елементи и обезбедуваат обновување на физиолошките функции на организмот на папочниот дериват (хемотерапија), антиоксидантниот ефект и намалување на оштетувањето на клетките предизвикано од слободните радикали.

  • КОМПРЕСИЈА И ФИЛТРАЦИЈА

На ред е ладно притискање на екстрактот од растителен материјал и негово филтрирање за да се отстранат преостанатите груби делови во компресираниот производ.

  • ИНЦИНЕРАЦИЈА

Остатоците од пупки, корени и сл. се ставаат во печка за огревање на 750°C за да се добие пепел богат со органски супстанции (особено минерали) присутни во пупките. Така добиениот пепел се раствора во вода; кога ќе зоврие,  ја филтрираме водата и повторно ја ставаме во рерната за водата да испари целосно. Во оваа последна фаза, солите во пупките се кристализираат. Така добиениот остаток се додава во растворот во сад со двојно стакло и повторно се воспоставува “микрокосмичка екстракција”.

Се запечауваат шишињата со хартиена лента натопена во мешавина од брашно, вода, белка од јајце и вар. По 12 дена, благодарение на процесот наречен „циркулација“, печатот пука, што значи дека мацератот за пупки е подготвен. Се остава мацератот да отстои 40 часа за да се смири, а потоа се става во шише. Ако сакаме да произведуваме различни спагирични комбинации, можеме да измешаме неколку мацерати заедно.

Така спагирната тинктура добиена од растителни пупки е богата со активни состојки кои не се наоѓаат во ниеден друг мацерат.

Ханенемово разредување (Ханеман е основоположник на хомеопатијата): основниот тинктурен концентрат потоа се разредува со нова мешавина од алкохол, вода и глицерин во сооднос 1:10 (еден дел од концентрат на база и 9 делови од вода, глицерин и алкохол ) за да се добие мацерат со првото децимално разредување според Ханеман: 1 ДХ.